Klubbens historia

Lerums Sportskyttar

En kort historia om föreningens tillkomst och verkan

Den 4 maj 1971 träffades ett gäng jaktskyttar, som var medlemmar i Lerums Jaktvårdsförening hemma hos Ebbe Olsson.

De ville bygga en skeetbana och tyckte de blev motarbetade av styrelsen i Jaktvårdsföreningen. Dessa var : Conny Carlsson, Karl-Erik Ahlsén, Jonas Johansson, Krister Larsson, Karl-Gustav Bjerkander, Stefan Eriksson, Curt Nilsson, Claes-Ove Bengtsson, Thord Jendle och Ebbe Olsson.

Här bildades Lerums Sportskyttar och samtliga ovanstående ingick i en intrims-styrelse med Thord Jendle som ordförande, Conny Carlsson vice ordf, Karl-Erik Ahlsén sekreterare och Jonas Johansson kassör.

En skeetbana med handkastare byggdes i en åkerkant på Övre Hallsås med en lerig gångväg fram. Träningsskyttet kom snabbt igång och tävlingar likaså.

Föreningens första årsmöte med årsfest hölls på Vittegården i Stenkullen. Den första valda styrelsen blev: Thord Jendle ordf, Conny Carlsson vice ordf, Karl-Erik Ahlsén sekr, Claes-Ove Bengtsson kassör. Övriga ledamöter blev Stefan Eriksson, Curt

Nilsson samt undertecknad Kjell Bergström.

Snart nog kom miljökämparna efter oss och krävde att banan skulle flyttas till en plats där inte smällarna hördes så mycket. Vi fick ett område i Gråbo (nuvarande område) men vi byggde banan på högsta toppen och fick en hel aktionsgrupp klagande på oss.

De kallade sig ”Skjut på skjutbanan” och var mycket envisa. Då krävde kommunen att alla skytteklubbarna i kommunen skulle samordna sin verksamhet på denna plats men vår skeetbana och grisbana måste flyttas igen till en lägre plats inom området. En samordningsgrupp bildades med representanter från alla klubbarna och så

småningom kom alla överens. Efter 15 års planerande kom så byggnationen igång och 1988 kunde de första skotten avlossas på den nya banan. Dock är ju endast jaktskyttet och pistolskyttet etablerat hittills, men det finns plats avsatt för allt skytte.

Många sportskyttar från Lerum har gjort sig kända i Sverige för fina skytteprestationer men särskilt kan nämnas Bertil Nilsson, Hans Didriksson, Börje Christenssen och Ebbe Olsson. Eldsjälen Ebbe Olsson har förutom en duktig skytt varit Lerums Sportskyttars ordförande i 20 år (1973-1992).

Kanske är det arbetet med skjutbanorna som har sammansvetsat jaktskyttarna så att man på årsmötet 1992 återigen kunde gå samman i en och samma förening nämligen Lerums Jaktvårds och Sportskytteförening.

Text författad av

Kjell Bergström Floda 8/5-2013